Programi - Letnja škola norveškog jezika 2016.

Već 20 godina uspešno organizujemo letnju školu.

Ove godine je 70. /sedamdeseta / sezona održavanja Međunarodne Letnje škole u Oslu, od 25. juna do 05. avgusta 2016.

Prijave za ovu godinu traju do kraja februara.

 

TRINN III (Treći nivo), mogu pohađati oni učenici koji su završili DRUGI ili TREĆI nivo u SAGI.

 

Organizovanje odlaska u Letnju skolu radimo već 15 godina, zato možemo da sugerišemo šta je neophodno da biste uspešno pohađali i završili TRINN III. Ta diploma je važan dokument koji se dobija u Norveškoj kao dokaz o znanju norveškog jezika, i istog je značaja kao i položen Bergen test. Kada ste završili Letnju Školu u Oslu rešili ste jedan korak u procesu nostrifikacije diplome Medicinskog fakulteta (npr polaganje FAGPRØVE) / autorizacije diplome za farmaceute / polaganje državnog ispita / autorizaciju diplome za stomatologe / prijavljivanje za kvalifikacioni ispit za nostrifikaciju diplome / autorizacija za medicinske sestre / polaganje Nasjonalfag –a / ili zapošljavanje.

 

Školu možete završiti sa ocenom A, B, C, D, E. Ocene A i B su neophodne za nostrifikaciju diplome Medicinskog fakulteta. Ako želite da autorizujete medicinsku školu i radite kao hjelpepleier/helsefagarbeider dovoljne su i niže ocene. Polaganje ispita sastoji se od PISMENOG i USMENOG dela, plus obavezni SEMINARSKI RAD (do 10 strana) na temu koju sami birate. U školi Saga vam pomažemo da pripremite seminarski rad. Pre nego što odete u Oslo, dobijate test koji radite i šaljete nazad putem emaila – to je provera vaseg znanja, da li možete da pratite kurs TRINN III. Takođe kada odete u Oslo, na prvom času dobijate jos jedan test za proveru znanja gde se definitivno odlučuje da li možete da pohađate Trinn III, u suprotnom vam preporučuju da pohađate Trinn II.

 

PROGRAM BORAVKA U INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL OSLO – AVIO PREVOZ

Do Osla možete otputovati direktnim letom Beograd-Oslo. Slećete na aerodom Gardermoen, koji je udaljen oko 45 minuta vožnje do Osla S, centralne železnicke stanice u Oslu. Do studentskog doma od Oslo S koristi se metro. Dosadašnja praksa je bila da se za odlazak rezerviše taxi do doma, što je isplativo s obzirom da se naručuje kombi i više osoba deli trošak.

U cenu kursa je uračunat jedan besplatan izlet, u vreme vikenda, (polazak obično u subotu oko 08:00h, povratak u nedelju veče oko 22 časa) U ponudi su 4 destinacije koje ne plaćate, vi treba da se opredelite za jednu prilikom registrovanja u Letnjoj školi:

Telemark, severozapadna Norveška, jedna od prvih turističkih destinacija u Norveškoj, već od 1800 godine. Region bogat istorijom i kulturom.

Hallingdal, istočna Norveška, jedna od najlepših dolina kao ulaz u planinski lanac.

Jotunheimen, nacionalni park jedan od najvećih planinskih masiva prepun reka, jezera, glecera dolina, mozete izabrati varijanu 6 – 8 casovnog planinarenja ili splavarenja divljim rekama /samo za neustrašive i one kojima ne smeta da se malo pokvase/

Oslo fjord, obala i istorija, odlazak do Strømstada u Švedskoj i do istorijskog grada Frederikstada, kraj je u Drobaku, poznatom izletištu onih koji žive u Oslu. Ovo je najmanje uzbudljiva ekskurzija, ali to ne znači da je manje interesantna od ostalih.

Obavezno uzmite ucešće u jednoj od ponuđenih destinacija, imate priliku da vidite lepote Norveške besplatno, što je lep i koristan poklon od strane Letnje škole.

Takođe se organizuje i višesatni turistički obilazak važnih i interesantnih objekata u Oslu, Munkov muzej, Nacionalna Galerija, Vigeland Park i Aker River.

PLAN BORAVKA U INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL OSLO

 

Petak 24.jun – Otvaranje škole u Blindernu u 09.00h

Subota 25. jun – Od 09.00 do 15.00 registracija / prijavljivanje učenika u školi,

Uvodni sastanak od 15.30 do 17.00h

Nedelja, 26. jun – Obilazak Osla od 14.00 do 17.00h

Ponedeljak, 27.jun  – Počinju predavanja od 08.15 do 11.00h, poslednji dan za registraciju / prijavljivanje

19 30h – 22 00h zvanično otvaranje Škole i svečani prijem za učenike u Gradskoj Skupštini Oslo

Sreda, 03. avgust  – Polaganje završnog ispita

Četvrtak, 04. avgust Polaganje završnog ispita

Petak, 05. avgust zatvaranje škole 2016 u 12 00h

 

Izostanci sa predavanja se tolerišu samo do određene granice. Morate biti prisutni na najmanje 75% predavanja. Ukoliko izostajete više od ovoga, nećete biti u mogućnosti da izađete na ispit i polažete ga.

 

Od dokumenata za popunjavanje formulara je neophodno priložiti:

 

1)            Krajnja diploma, kopija originala i prevod, na engleskom ili norveškom jeziku ( kod ovlašćenog sudskog tumača, a kopije overene u opštini ili sudu )

To isto važi i za dodatno obrazovanje (specijalizacija ili sl.)

 

2)            Jedna ili 2 strane napisane na norveškom jeziku, zašto želite da idete u letnju školu (tzv. motivaciono pismo).

 

3)            Dve preporuke, od osoba iz vašeg radnog okruženja ili profesora, gde bi se videlo da kakva ste osoba.

 

4)            Potvrda o učenju engleskog jezika, može svedočanstvo iz srednje škole gde se vidi da ste učili engleski jezik

 

5)            Potvrda o učenju norveškog jezika (dobija se kod nas, u SAGI, u vidu diplome o završenom odgovarajućem nivou jezika i potvrdi o pohađanju kursa koji cete završiti do odlaska u Oslo. )

 

6)            Kopija pasoša /prva strana/ + 2 fotografije /potpisane sa zadnje strane/

 

Neke informacije koje vam mogu koristiti. Ako želite da nekada ručate u Blindernu cene su sledeće,

Doručak u Blindernu košta 50 nok / oko 650 din/

Ručak i večera koštaju po 75 nok /oko 1000 din/

Preporučuje se da obavezno uzmete mesečnu kartu za vožnju gradskim prevozom u Oslu

Mesečna karta za Oslo 650 nok /oko 9000 din/

 

Kurs Trinn III u Blindernu – časovi se održavaju ponedeljkom, utorkom i sredom od 08 00 do 11 00h . Nastava se odvija u grupama koje mogu da rade po sledećim knjigama /po ovim knjigama se takođe radi u našoj školi/:

Alternativa 1 – Lønn Cecilie, Det går bra

Alternative 2 – Ellingsen Elizabet, Her på berget

Alternative 3 – knjige po kojima ne radimo

 

Važna napomena, svi studenti su zdravstveno osigurani za vreme šestonedeljnog boravka u Letnjoj školi. Osiguranje pokriva 30.000, 00 eur troškova eventualnog lečenja.